Prečo sa nezúčastňujete na pivných výstavách ?
Každá korporácia, vyrábajúca aj ten najväčší shit, s ním vyhrala už prvé miesto na nejakej pivnej výstave. Táto situácia, slušne povedané, vyvoláva množstvo otázok o férovosti podobného podniku. Vyzerá to tak, že buď sa na výstavy varí iné pivo ako sa potom predáva zákazníkom, alebo sú tie ceny jednoducho kúpené. Nemáme čas ani chuť na podobné avantúry. Ak by súťaže prebiehali spôsobom takým, že porotcovia prídu niekam na prevádzku, načapujú pivo a hodnotia ho, asi by sme sa zúčastnili, veď by sme o tej našej účasti v podstate ani nemuseli vedieť. Dostávame napríklad ponuky z médií typu: Robíme prílohu ,,kvalitné potraviny,, zaplaťte si reklamu. Naša odpoveď je jednoznačná, pokiaľ je jediným kritériom kvality zaplatenie si reklamy, tak aké sú to kvalitné potraviny ? Nemáme záujem. Našou súťažou je slovenský pivný trh a našimi porotcami ste Vy, naši zákaníci. Dodávame do tejto súťaže nepretržite to najkvalitnejšie, čo dokážeme vyrobiť a víťazstvo vo Vašich očiach je pre nás to najdôležitejšie ocenenie.
Ja vo Frambore 11° Silymarin skutočne výťažok rastliny Pestrec Mariánsky ?
Samozrejme, v každej várke je pridaný tento výťažok už do hlavného kvasenia, aby stihli prebehnúť všetky potrebné chemické reakcie. Celý proces bol konzultovaný s našim poradcom, lekárskym špecialistom a skúška výsledného účinku už prebieha. Pokusnými osobami sme my sami, ale keďže je proces z lekárskeho hľadiska dlhodobý, definitívne výsledky zatiaľ nemáme, iba čiastkové - citime sa fajn...
Na Frambore 14° Honey&Cannabis je zrejmé, že medom ste nešetrili. Bol to zámer ?
Na mede v pive je nádherné to, že po jeho prekvasení zostane pivo mimoriadne jemné. Frambor je varený do drsného prostredia, pre drsných chlapov, ako drsné horké pivo. Máme za to, že štrnástka je už dosť drsná obsahom alkoholu, takže sme do nej pridali originálny beskydský med od včelárov z kopcov okolo Lysej Hory. Nešetrili sme ním a výsledok je taký, že pivo má medovú príchuť v pene a cítiť ho vo vôni. Pivo samotné však zostalo horké, iba medom výrazne zjemnené. Na prvé napitie nemusí chutiť každému, ale odporúčame dať mu viac šancí, ide iba o zvyk, akceptovať med vo vôni a v pene, až potom dokážete naplno vychutnať celú tú nádhernú škálu chutí, ktoré toto horké pivo ponúka. Sám som mal na začiatku mierny problém, ale teraz naň už nedám dopustiť. Navyše medových ležiakov, u ktorých nikto nevie ako je to s tým medom vlastne myslené, je už plná r...epublika.
Rozbehli ste na Slovensku trh s Černou Horou, už ju ale vo Vašom portfóliu nevidno, čo sa stalo ?
Geniálny pán, dnes už nebohý Ing. Jiří Fusek, majiteľ pivovaru Černá Hora z čias našich začiatkov, musel hasiť dlhy svojho nevydareného syna predajom pivovaru pôvodne do rúk firmy KBrewery, ktorá ho neskôr predala Číňanom zo CEFC. Tí vsadili na Slovákov a poverili vedením celého pivovarského holdingu bývalého politika strany Most, ktorý spoločne s exportným riaditeľom, bývalým policajtom, vymysleli dokonalý plán na prevzatie slovenského trhu. Prestali nám dodávať pivo a naše prevádzky začali zavážať sami, postredníctvom firmy, ktorú na tento účel na Slovensku založili. Dali nám výpoveď zo zmluvy a podmienky, ktoré sme ňou mali pre takýto prípad garantované, jednoducho odignorovali. Keďže ale nie sme zvyknutí utekať z boja a nezľakli sme sa ich peňazí ani politického krytia, zrejme sme im mierne skrížili plány. Nič ľahké, ani príjemné.
Akú máte výrobnú kapacitu ?
Rezervovanú výrobnú kapacitu máme 15.000 hl, po jej naplnení nebudeme realizovať nové projekty a nebudeme tento objem navyšovať. Pivo Frambor teda bude časom pomerne vzácnym tovarom s garantovanou kvalitou, nedegradovanou honbou za objemom. Momentálne sme na úrovni cca 5000 hl ( 19.6.2018 )